
 
 

 

EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 95-29 
August 24, 1995 
 RE:  May employee accept travel expense reimbursement from national 

organization whose membership is comprised only of professional 
licensure boards? 

 
 DECISION: Yes. 
 
 

  This opinion is in response to your July 17, 1995, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the August 24, 1995, meeting of the Commission, and the following opinion is 
issued. 

 
  You state the relevant facts as follows.  Various professional licensing 
boards are dues paying members of national organizations whose membership is comprised 
entirely of professional licensure boards.  The purpose of these organizations is to promote 
uniformity of professional licensing standards, to provide research on regulatory matters, and to 
exchange information.  You ask whether an employee of the state licensure board may, while 
serving on a committee for such a national organization, accept travel expense reimbursement  
from the national organization to attend one of its meetings.  The licensure board for which the 
employee works does not do business with or regulate the national association.   

 
  In Advisory Opinion 93-49, issued by the Commission on September 20, 
1993, the Commission concluded that the ethics code does not prohibit an employee from 
accepting meals and lodging from a national association while performing duties for the 
association.  The Commission noted that the association did no business with and was not 
regulated by the agency for which the employee worked.  

 
  Thus, the Commission believes that, as long as the agency for which the 
employee works does no business with and does not regulate the association or the members of 
the association, the employee may accept travel expense reimbursement from the association 
while performing duties relative to the association.  The Commission's approval is based on the 
condition that association duties are not conducted on state time or at state expense, unless such 
duties are part of the employee's official duty.      
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
      BY: Martin Huelsmann, Chairman 
 



 
 

 

 


